Close

11. 3. 2017

Rozměry pneumatik

pneumatika

V současné době (začátek dubna) je aktuální téma přezouvání pneumatik. Většina lidí má dvě sady kol. Na jedné jsou letní a druhé zimní pneumatiky. Ty jsou přes zimu povinné. Pokud někdo jezdí relativně často, určitě se mu investice do druhé sady ráfků vyplatí. Přezouvání pneumatik totiž přichází na řadu každý půl rok. Pokud máme jen jednu sadu, vyjde nás přezutí dráž a zároveň trvá delší dobu. Pokud jsme trošku zruční, zvládneme přezout z jedené sady na druhou sami na chalupě. Pokud se na to necítíte, můžete využít služeb našeho pneuservisu, který provozujeme společně s autopůjčovnou a zde vás tato služba vyjde na pouhých 200 Kč. Zdrží vás to maximálně 20 minut.

Koupě nových pneumatik

Pokud máte vzorek na hranici přípustné hodnoty, je vhodné uvažovat o koupi nových pneumatik. Minimální vzorek je u letních pneumatik 1,6 mm u zimních 4 mm. Výběr je opravdu široký a většinou záleží na zkušenostech ostatních řidičů. V naší autopůjčovně používáme dlouhá léta pneumatiky značky Barum a jsme s nimi spokojeni. Občas se sice vyskytne tu a tam nějaká boule a je třeba pořídit nový kus, ale to se stává i u jiných značek. Při koupi je důležité mít po ruce velký technický průkaz. Tam najdete rozměry pneumatik, který můžete na svém autě použít. Výběr značky je na vás, rozměry jsou dané.

Výška, šířka, velikost pneumatik

index

Každá pneumatika je různě veliká. Většinou se používají kola velikosti 15 palců. Tento rozměr udává, jak je velký ráfek neboli díra uvnitř pneumatiky. Dalším důležitým číslem je šířka gumy, např. 195. Na gumě nalezneme také její výšku, např. 60, dále rychlostní index, značený písmenem, např. V, index nosnosti, např. 85. Všechny tyto hodnoty naleznete přehledně ve velkém technické průkazu. Jednoduše je zadáte do vyhledávače na stránkách prodejce pneumatik a z nabídky si vyberete, ty které vám vyhovují kvalitou a cenou. Následně je můžete ještě na Heurece porovnat s cenou u ostatních prodejců a zajisté nějakou tu kačku ušetříte. Pneumatiky vám přivezou za poplatek až domů a pak stačí vyrazit k nám do pneuservisu, kde vám je za báječné ceny nasadíme na vaše ráfky.
Pozor si dejte při dokupování jedné pneumatiky. Pokud jednu pneumatiku zničíte, musíte se řídit povinnostmi při používání pneumatik na stejné nápravě. Nemůžete mít na jedné nápravě například pneumatiky různých značek.