Close

2. 8. 2020

Magistrát podivně dotuje vybrané autopůjčovny Praze

Magistrát hlásá, jak chce dostat občany do MHD, jak chce snížit počet aut v ulicích Prahy, a dělá pro to vše možné i nemožné. Maluje modré zóny, které se šíří dál a dál směrem od centra Prahy. Zdražuje parkovné na ulicích s vidinou toho, že lidé budou zajíždět do podzemních garáží, které zejí prázdnotou. Tomu se ovšem nelze divit, když v nich necháte relativně vysoký obnos peněz.

carsharing

Plno lidí již v Praze auto nepotřebuje, to je logické, proto jej prodají a spoléhají opravdu na MHD, popřípadě si zavolají UBER, který již jezdí za opravdu nízké ceny. Za tohoto stavu kdosi vycítil příležitost, jak „pomoci“ Magistrátu v těchto aktivitách. Jedná se o carsharingové firmy. Přesvědčily úředníky o tom, že pokud zaparkují po Praze svá auta a budou je nabízet k pronájmu, občané svoje vozy prodají a budou využívat ty jejich. Dokonce na to existuje studie ze zahraničí, kterou si ovšem na zakázku nechali zpracovat kolegové těchto majitelů autopůjčoven nového typu.

Strategie Magistrátu naruby

Carsharingový systém ovšem nemá logiku a už vůbec nezapadá do strategie Magistrátu. Auta jsou využívána pro jízdu po Praze. To je fakt, který nelze zpochybnit. Magistrát ovšem chce, aby po Praze jezdilo co nejméně aut. Pro tyto vozy ovšem platí výjimka v modrých zónách. V těch mohou parkovat zdarma. Toto privilegium nemají ani rodilí Pražáci. Nejenže musí za parkování před domem platit roční paušál. Pokud se přesunou do jiné městské části, tak musí ještě do místního automatu naházet nemalý peníz za to, že tam mohou na chvíli zastavit. Carsharingové auto jeho majitel odloží, kde chce a o parkovné se starat nemusí, tak tomu se říká pražský luxus.

Toto je přesně motivace k tomu, aby lidé těmito auty po Praze jezdili a ne aby využívali MHD. Dalším aspektem této služby je zaplavení přeplněných ulic těmito vozidly. Už teď je velkým problémem zaparkovat blízko svého domu v centru Prahy. Tyto firmy to rezidentům ještě více komplikují. Nejedná se totiž o desítky aut, ale jejich počet je minimálně tisíc. Stačí si trochu všímat a zjistíte, že jsou v některých lokalitách opravdu na každém rohu. Jak by ne, bezplatné parkoviště v modrých zónách je snem každého podnikatele.

Nefér konkurence autopůjčoven

Dalším aspektem je zvýhodňování těchto firem oproti jiným autopůjčovnám v Praze. Pokud by sdílená auta provozovala pouze sdílení na území Prahy, nedalo by se nic namítat. Auta by fungovala jako jakési mini MHD. Firmy jako Car4way ovšem tyto stejná auta nabízejí z ulice v režimu klasické autopůjčovny. Ne jen na pár minut či hodin po Praze, ale na několik dnů či měsíců klidně i na dovolenou do Chorvatska. Tím je jejich konkurenceschopnost oproti klasickým autopůjčovnám, které musí za parkování svých flotil platit nemalé peníze, hodně vysoká a možná se jedná i o zakázané zvýhodňování.