Close

11. 2. 2017

Převod auta 2017

Výkup za hotové

auta

Pokud se rozhodnete prodat svůj automobil přes internetové servery, čeká vás fůra práce. Ta ovšem přinese sladké plody ve formě daleko většího příjmu z prodaného vozidla, než kdybyste ho svěřili do kteréhokoli autobazaru. A to se každopádně vyplatí. Nejhorší variantou je prodej vozidla s okamžitým výkupem za hotové. Zde se připravte na to, že váš miláček bude vykoupen za velice nízkou cenu v porovnání s aktuální nabídkou a cenami srovnatelných vozidel. Pokud potřebujete prodat auto rychle, není to sice problém, v každém autobazaru vám dají peníze na ruku. Částka, kterou ovšem dostanete, bude určitě k pláči. Za auto, které byste prodali bez problémů například za 150 000 Kč, vám bazar vyplatí přibližně 100 000 Kč. Levná auta do 30 000 Kč většinou bazary za hotové vůbec nevykupují.

Prodej auta v komisi

Druhá varianta je dát auto do bazaru do komise. To znamená, že auto nabízí a prodává za vás autobazar. Zde si můžete určit, jakou cenu má bazar nasadit. Z této ceny pak zaplatíte prodejci provizi. Většinou se jedná o 3 až 5 % z prodejní ceny automobilu. Někde si berou paušál 3 000 až 5 000 a někde si ještě účtují peníze za to, že jim tam vaše auto stojí. Pokud na prodej nespěcháte a nechcete se otravovat s potencionálními kupci, je toto rozumné řešení. Stačí obvolat pár bazarů a zeptat se na podmínky. Samozřejmě i zde může dojít k potížím, pokud narazíte na neseriozní bazar před krachem. Nabídne vám výhodné podmínky, vaše auto prodá, peníze si nechá a zmizí. Tyto případy se již také staly, takže je vhodné vybrat si zajetý autobazar, raději trošku větší a s nějakou historií. Pokud máte auto v polopřevodu, je v současnosti vyřazené z evidence a tím pádem neprodejné.

Prodej automobilu na vlastní pěst

Nějvětší obnos utržíte, pokud si auto prodáte sami. Postup je velice jednoduchý. Auto nejdříve vypulírujete, pak vezmete foťák a vyrobíte přibližně deset fotografií, aby bylo všechno pěkně vidět. Nesmíte zapomenout na fotku motoru, palubní desky a kufru. Asi nejvíce zájemců chodí na nabídku ojetých aut na Seznamu. K vytvoření inzerátu musíte mít vytvořený e-mail od Seznamu. Pokud ho nemáte, je to otázka pár minut. Za publikaci inzerátu zaplatíte cca 80 Kč na týden nebo 100 Kč na 14 dní (platit můžete SMSkou, převodem nebo Seznam peněženkou), což jsou veškeré náklady, které vás při této činnosti čekají. V porovnání se ztrátou (provizí) v autobazarech je to pakatel. Při vkládání inzerátu si k ruce vemte velký technický průkaz a všechny údaje z něj přepište do předpřipravených kolonek.

techničák

Vytvoření inzerátu spolu s vložení fotografií a zaplacením vám zabere přibližně deset minut. Po zaplacení je do pár minut inzerát on-line, klidně ho můžete vytvořit bez čekání v sobotu či neděli. Asi nejzásadnějším údajem v celém inzerátu je cena vozu. Ta určuje, kolik vám bude volat potencionálních zájemců. Pokud nasadíte vysokou cenu, nikdo volat nebude. Pardon, volat budou určitě různé autobazary a spekulanti. Budou vám nabízet výkup za hotové, ovšem nabídka bude úplně někde jinde, než je reálná prodejní cena. Takže tuto skupinu musíme ignorovat, i když se snaží navodit dojem, že jsou jediní, kdo vaši káru koupí. Jednou se mi povedlo auto prodat do 10 minut od uveřejnění inzerátu. Musel jsem inzerát pozastavit, jelikož mi v neděli večer volalo cca 5 lidí během chvilky a všichni auto chtěli hned vidět a odvézt. Cenu jsem nastavil dosti nízko a efekt se dostavil. Pokud bych ovšem s autem zajel do autobazaru, tuto částku bych stejně nikdy nedostal. Většinou lze cenu určit podle vysledování cen stejných vozidel jako je to naše (totožný rok výroby, karoserie, najeté km, atp.). Nenechte se zmást přemrštěnými cenami některých aut, tyto vozy naleznete v inzerátech i za půl roku a to my s naším autem v plánu nemáme.

Pokud auto chceme prodat v rozumném časovém horizontu, musíme přijmout to, že výsledná částka bude pod spodní hranicí cen srovnatelných vozů, které jsou v nabídce. Pokud skočíme na lep cenám většiny srovnatelných vozidel (ceny jsou krásné, ale auto za tyto částky neprodejné), tak auto neprodáme. Také musíme brát v potaz, že auto prodáváme jako soukromá osoba a to vzbuzuje u některých lidí nedůvěru a toto riziko nepodstupují.. Máme nastavenou cenu a čekáme. Spekulanty posíláme k šípku a trpělivě očekáváme svého člověka, který si náš inzerát ještě nepřečetl. Dobrá strategie je snižovat cenu o cca 5 000 Kč přibližně každých pět dnů. Tím jsme dali šanci většině lidem, aby zareagovali a nemusíme se bát, že jsme přišli o vážného zájemce. Ten se totiž vyskytuje v nižším cenovém pásmu.

Pokud zavolá správný člověk, je většinou debata velice rychlá. „Kdy můžu auto vidět?“ Většina ostaních dotazů je zodpovězena již v inzerátu. Pokud ne, můžeme kupci sdělit doplňující informace o autě. Kupec přijede a určitě si řekne ještě o slevu, s tou byste měli počítat a věnovat mu ji. Většinou se slevuje 5 000 Kč. Více neslevujte, to má svůj čas, při dalším kole zlevnění inzerátu. Pokud si plácnete, začíná administrativa, která je v současnosti možná složitější, než prodej samotného auta.

Převod vozidla na úřadě

Auto se převádí na dopravním odboru vašeho místního úřadu. Dříve se auta převáděla na dopravním inspektorátu, jelikož převody spadaly pod Policii. To je minulost a převody jsou v kompetenci úřadů.
Co budete k převodu potřebovat:

  • velký techničák
  • malý techničák
  • občanský průkaz
  • evidenční kontrolu ne starší 1 měsíc
  • přitomnost kupce s občanským průkazem nebo jeho ověřenou plnou moc
  • zelenou kartu
registr aut

Když se podíváme na seznam, zjistíme, že s některými atributy bude potíž. Zjeména přitomnost kupce a evidenční kontrola. Evidenční kontrolu si můžete nechat udělat předem, vydrží měsíc a stojí cca 350 Kč, při nejhorším ji necháte udělat znovu (stejně po týdnu budete zlevňovat, takže vás 350 Kč nezabije). Dříve se musela evidenční kontrola dělat na nového majitele, to už neplatí a dělá se na auto, což je výhoda pro nás. Pokud bude kupec pevně rozhodnut, že auto bere a to se často stává i po telefonu, můžete mu zaslat e-mailem plnou moc na převod auta s vašimi iniciály, on si ji nechá ověřit na poště a při převzetí vozu vám plnou moc předá. Tím pádem může s autem po zaplacení a podpisu smlouvy odjet a vy na něj v klidu auto přehlásíte bez jeho přítomnosti. Toto je asi nejelegantnější řešení. Pokud nebudete mít evidenční kontrolu a plnou moc od kupce, je velice riskantní auto zájemci předat, i když vám ho zaplatí a slíbí, že evidenčku udělá a s plnou mocí k převodu pošle poštou. Toto si raději ujasněte se zájemcem ještě před jeho příjezdem. Rizika jsou opravdu veliká. Pokud kupec s autem odjede, je stále přihlášeno na vás. Vy máte sice v ruce peníze a kupní smlouvu, ta vám je ale na nic.

Nový majitel bude s autem jezdit, na převod se vykašle a vy budete platit pokuty, které nasekal, jelikož v současnosti platí odpovědnost provozovatele vozidla za dopravní přestupkyPovinné ručení byste měli teoreticky také platit, jelikož auto je stále na vás. Jediné řešení této situace je soudní žaloba, což vás bude stát peníze a čas. Pravděpodbně se bude jednat o nějakého zoufalce, který si vyhlédl levné auto a řešení se samo nabídlo nebo vás k tomu dotlačil záměrně. Adresa trvalého pobytu kupce bude nejspíš na místním úřadě a dohonit jeho nebo vaše auto bude nemožné i pro Policii ČR. Raději si tedy necháme zajít chuť na pár barevných papírků v podobě bankovek a pojedeme na jistotu. Pokud kupec přijede v dopoledních hodinách, je možné stihnou evidenční kontrolu a převod auta během dne. Důležité je ovšem si zjistit otvírací dobu odboru, kde se převádí auta a zajet také na STK na evidenční kontrolu. Pokud vše stihnete, máte vyhráno. Auto předáváte převedené na nového majitele a nikdo vás nemůže za nic popotahovat. A až to auto prodáte, můžete navštívit naší autopůjčovnu a utržené peníze u nás utratit :-).