Close

5. 10. 2017

Autopůjčovny a sdílení

Sdílená ekonomika a autopůjčovny

sdílení

Asi každý chce ušetřit peníze, ať už se jedná o cokoli. V nedávné době se oficiálně pojmenovalo vzájemné půjčování věcí mezi nepodnikateli. Říká se tomu sdílená ekonomika. Jeden člověk má například automobil, s kterým jezdí jen zřídka. Jeho soused jezdí také málo a auto nevlastní. Pokud si zajde do autopůjčovny zaplatí za jeden den pronájmu auta něco kolem 500 Kč. Soused je ovšem nepodnikatel, neodvádí daně, takže mu může auto půjčit za symbolickou cenu, ve většině případech jen za projetý benzín. Sousedské vztahy se utuží, peníze se ušetří, stát sice přijde o svůj příjem, ale to jsou jen drobné, které se stejně nemusí danit, pokud příjem nepřesáhne určitou výši.

Potíž ovšem přijde ve chvíli, kdy se s autem něco stane. Ani to nemusí být vina souseda, který si auto půjčil. Nepozorný cizí motorista do něj nabourá a z půjčeného auta je rázem nepojízdný vrak. Povinné ručení viníka sice kryje způsobené škody, ale co si budeme povídat, vždy budete ve ztrátě. I když auto bude opravené, již bude mít za sebou havárii, a to se budoucímu majiteli moc líbit nebude, takže bude chtít při jeho koupi řádnou slevu. I doba větší opravy je v řádech týdnů. Sice můžete složitě žádat o náhradní vozidlo, ale většinou musíte dokazovat, že ho opravdu nutně potřebujete a současně budete muset zaplatit amortizaci tohoto vypůjčeného vozidla podle ujetých kilometrů. I auto z autopůjčovny vás nevyjde zrovna levně.

Porucha vše pokazí

Můžete si automobil půjčit znovu od jiného souseda, ale situace se může opakovat. Také se může stát, že auto bude mít poruchu. Například odejde spojka. Jak budete dokazovat hodnému sousedovi, který vám v dobré víře půjčil auto, že jeho spojka byla již na konci životnosti a vy za to nemůžete. Cena takovéto opravy se pohybuje kolem deseti tisíc, záleží na konkrétním typu vozidla.

Sdílení automobilů se překlopilo do komerční verze a některé firmy, které se nazývají carsharingové, provozují klasické autopůjčovny s moderními technologiemi. Snaží se vyvolat dojem, že se jedná o sdílení vozidle dle výše uvedeného příkladu. Podle tohoto výkladu ovšem všechny autopůjčovny v Praze sdílí auta s ostatními spoluobčany. Carsharingové firmy mohou parkovat svoje auta na modrých zónách zdarma. Pokud si je ovšem u nich pronajmete, už v zónách zdarma stát nemůžete a musíte za parkování platit, což není moc výhodné.